Menu

29 december 2016

Las doce uvas, de twaalf geluksdruiven op oudejaarsavond.


Op 31 december trekken duizenden Spanjaarden naar hun dorps- of stadsplein om samen met de andere inwoners de laatste 12 klokslagen van de dorpsklok te volgen. De dag voordien hebben een aantal inwoners van de laatst geplukte druiven er telkens 12 in een zakje gestoken. Even voor 24 uur worden deze aan de aanwezigen uitgedeeld. Men eet één druif op het ritme van de laatste 12 klokslagen van het jaar en elke druif staat voor de komende 12 maanden van het nieuwe jaar, bij het eten van elke druif kan je een wens doen. Ik heb al verschillende keren een poging ondernomen maar bij de vierde druif moet ik mijn wensen staken, onze dorpsklok gaat te snel… Eenmaal de druifjes opgegeten worden de glazen gevuld met cava om te toosten op het nieuwe jaar.

Las doce uvasis zou volgens verhalen ontstaan zijn omdat in 1909 de druiventelers in Alicante en Murcia een extreem overschot aan druiven hadden en daarom bedachten ze een leuke manier om dit overschot toch nog te kunnen verkopen.

Naast het eten van de druiven bestaat ook de traditie om geld in de schoenen te doen om fortuin te hebben in het nieuwe jaar, rondlopen met koffers om de mogelijkheid te hebben om een grote reis te maken of rood ondergoed dragen om veel liefde te hebben in het nieuwe jaar.

26 december 2016

Legende van “Virgen de la Asunciónde” patroonheilige van Elche.


Op 28 december vieren de inwoners van Elche het vinden van het beeld van hun patroonheilige "la Virgen (de Maagd) de la Asunciónde" aan het strand van Santa Pola in 1370.
In processie vertrekken de inwoners van Elche op 28 december 's morgens vroeg vanaf het strand van Santa Pola met het beeld van de Maagd naar Elche en spelen de inwoners zo het gebeuren van 1370 na.
Wens je mee te lopen dan kan je van 4:30 tot 06:30 's ochtends gratis de bus nemen naar Tamarit vanaf de inkom van het museum Mahé (naast het paleis van Altamira).
Het beeld van de patroonheilige van Elche, la Virgen de la Asunciónde, is een levensgroot beeldhouwwerk welk  Maria voorstelt staande met gevouwen handen in gebed. Men kleed het beeld naargelang de liturgische vieringen. Het hoofd van het beeld is bedekt met een sluier van zilver weefsel en op haar hoofd een grote zilveren kroon bekroond door de figuur van de Heilige Geest.  Deze zilveren kroon werd  gemaakt in 1940 door de religieuze goudsmeden David uit Valencia.
De legende verteld dat op 28 december 1370 (volgens sommige auteurs 1265) het beeld van de Virgen de la Asunciónde ronddreef in een houten kist op de zee voor het Tamarit strand van Santa Polo. De kist werd aan land gehaald door Francesco Cantó, een soldaat die de kust bewaakte.  Francesco, geschrokken van zijn vondst, sprong op zijn paard en rende in volle galop naar de stadsraad van Elche om zijn vondst te melden.  
Hierop haastte de voltallige raad zich naar het strand en vond er de kist met het beeld samen met enkele handgeschreven documenten die het script bleken te zijn voor het feest van Mistery d' Elche, een kerkspel dat de inwoners van Elche elk jaar in de zomer opvoeren. Hoewel op het deksel van de kist de inscriptie  "Sóc per a Elx" (bestemd voor Elche) duidelijk aangaf wat de bestemming van het beeld van de Maagd was, claimde ook de toegestroomde inwoners van de naburige steden Alicante en Orihuela het beeld en wilde ook zij het beeld naar hun steden overbrengen.  
Om zonder ruzie de kwestie van eigendom te beslissen werd de kist met het beeld op een ossenkar geplaatst. De dieren werden geblinddoekt en vrijgelaten op een kruispunt. De ossen reden met de wagen, zonder enige aarzeling, recht naar Elche en stopte enkel voor de deur van de San Sebastián kapel waar het beeld van Maria werd tentoongesteld. De inwoners van Elche wilde echter dat het beeld zou tronen op het hoofdaltaar van de nieuwe kerk, het beeld werd meerdere malen meegenomen naar de kerk maar telkens  bleek het beeld de volgende ochtend op het vroegere altaar van de kleine kapel te staan. Vanaf die dagen is de Virgen de la Asunciónde de patroonheilige van de stad Elche.
Het oude beeld is tijdens de Burgeroorlog in 1936 door een brand verloren gegaan. In 1940 maakte de Valenciaanse beeldhouwer Jose Capuz een nieuw beeld dat gekroond werd op 29 december 1970.

Programma 2016:
Woensdag 28 december
04.30-06.30 u: gratis autobussen vanaf het  MAHE (naast Palacio de Altamira) naar Tamarit
07.00 u: opvoering van de vondst van de kist met het beeld van de Heilige Maagd op de Playa del Tamarit. Hierna wordt het beeld op een kar, getrokken door ossen, naar Hort de la Maredeu gebracht, gevolgd door de bedevaarders.
15.00 u: bedevaart van Hort de la Maredeu naar het stadhuis.
15.15 u: bedevaart van het stadhuis naar Hort de la Maredeu.
Donderdag 29 december
11.00 u: processie. Route: Plaza Santa María, Uberna, Mayor de la Vila, Plaza Menéndez y Pelayo, Plaza Baix, Corredora, Puente Ortices, Captán Lagier, Uberna, Plaza Congreso Eucarístico, Plaza Santa María
14.00 u: mascletá (knalvuurwerk) op de Puente de Altamira 

(Artikel geschreven voor de Costakrant uitgave 60)
Wim Kuyps

In een van de straten van Elche zagen we deze muurschilderingen over de legende van Elche: