Menu

13 september 2015

Eerste BIKINI's in Benidorm dank zij burgemeester Pedro Zaragoza

Dankzij de voormalig burgemeester Pedro Zaragoza Orts staat Benidorm symbool voor het massatoerisme aan de Spaanse kusten. Uit zijn geest ontsproot de badstad die Benidorm nu is.

Pedro Zaragoza Orts (1922) werd in 1950 tegen zijn zin tot burgemeester benoemd, bleef dat vervolgens zestien jaar en is sindsdien de populairste ex-burgemeester van Spanje.
Eenmaal zittend op de burgemeestersstoel besefte Zaragoza dat hij vanaf deze positie veel kon betekenen voor zijn geboortestad. Op dat moment was het fenomeen toerisme in Benidorm nog onbekend.
De vraag die Zaragoza zichzelf dan ook stelde, was welke ingrediënten de stad te bieden had voor een positieve ontwikkeling. Hij luisterde altijd graag naar de verhalen waar de zeelieden na lange reizen naar onbekende oorden mee thuiskwamen en die verhalen, samen met de zomerse bezoekers, brachten Zaragoza op het idee het toerisme in zijn stad te ontwikkelen.
Benidorm had niet veel te bieden maar beschikte wél over een schitterend klimaat en twee prachtige, brede zandstranden. 
Benidorm
Een ontwikkeling in de jaren vijftig, waar Pedro Zaragoza handig op inspeelde, was dat er steeds meer Noord-Europeanen naar Spanje trokken voor een zonvakantie. Deze eerste toeristen namen ook een sfeer van vrijheid mee naar het tot dan toe zeer geïsoleerde land.
Lange, blonde vrouwen vormden een nieuwe bezienswaardigheid op de stranden. Niet in de laatste plaats vanwege hun wel erg schaarse klederdracht: de bikini. 
De eerste bikini, waarbij de navel te zien was, was ontworpen door de Franse auto-ingenieur Louis Reard en voor het eerst getoond in 1946 op een catwalk in Parijs. Hij noemde het bikini, naar het gelijknamige eiland in de Stille Oceaan waar Amerika ooit kernproeven nam. Hij vermoedde dat zijn schaarse badkleding ontwerp eenzelfde ophef zou veroorzaken. Een tweedelig badpak dat wel heel veel huid bloot liet, al waren de bikini’s van toen erg kuis in vergelijking  met de  lapjes stof van nu.
  
In Spanje werden deze kledingstukken toen slechts oogluikend toegestaan en alleen zolang de vrouwen plat op het strand lagen. De eerste vrouwen die het echter waagden de omliggende straten te bewandelen zonder zich fatsoenlijk aan te kleden, konden rekenen op een boete van de Guardia Civil.
Pedro Zaragoza besefte dat dit geen gastvrij beleid was. Vakantiegangers moesten zich immers welkom voelen en zich goed vermaken in zijn stad zodat ze terug zouden keren mét al hun vrienden en kennissen.
Onder het mom ‘waarom niet ook de cultuur omarmen van de mensen die van ver komen om Benidorm bezoeken en hier hun geld uitgeven’, tekende Zaragoza een gemeentelijk besluit dat de bikini toe zou laten. Maar de Aartsbisschop van Valencia duldde geen onzedelijkheid in zijn regio en begon met de procedure om Zaragoza te excommuniceren waarop deze zijn lobby richting Franco begon. Om te voorkomen dat hij voorgoed uit alle publieke organen zou geweerd worden, stond Zaragoza op een koude morgen heel vroeg op, stopte ter isolatie een paar kranten onder zijn kleding, stapte op zijn Vespa en reed naar Madrid.
Na een reis van negen uur stond hij voor El Pardo, het paleis waar dictator Franco zetelde. Tot ieders verbazing werd zijn verzoek om audiëntie bij 'El Generalisimo' gehonoreerd.
Franco kon sympathie opbrengen voor de kleine, energieke man die op zijn brommer het halve land had doorkruist en gaf zijn toestemming met de woorden ‘wacht een paar dagen af en als je ooit een probleem hebt, kom dan direct naar mij toe’.
Ruim een week later stond Franco’s vrouw Doña Carmen Polo de Franco samen met een minister en diens echtgenote bij Zaragoza op de stoep. Het gezelschap bleef anderhalve week en zou nog vele malen terugkeren.
Benidorm had de primeur, de bikini veroverde voorgoed het straatbeeld en vormde het begin van een voorzichtige seksuele revolutie in het streng katholieke Spanje.

Pedro Zaragoza overleed in 2008.

Pedro Zaragoza Orts wordt nu geëerd in de film ‘Bikini; Una Historia Real’ van regisseur Oscar Bernàcer waarin de bewogen BIKINI episode verhaald wordt. Op het jaarlijkse filmfestival voor korte films in de Spaanse stad Medina del Campo ontving Bikini in 2014 een gouden prijs.  

Wim Kuyps
13 september 2015


Bikini (trailer de cortometraje) from Nakamura Films on Vimeo.