Menu

29 maart 2015

Semana Santa, betekenis

"Semana Santa" is in Spanje de gebruikte benaming voor de Goede Week, de week voor Pasen.
De ganse week voor Pasen gaan er processies uit die met groots vertoon het lijden van Christus en Maria in de straten uitbeelden. Kenmerkend zijn de grote beeldengroepen die op vergulde platformen (paso's) worden rondgedragen. Over het algemeen heeft elke processie een paso met een tafereel uit het lijden van Christus en een paso met een droeve Maria. Deze processies zijn in essentie boeteprocessies. Er lopen steevast boetelingen in mee die kleding dragen met puntvormige maskers, om de anonimiteit te waarborgen.

"Domingo de Ramos", Palmzondag, Palmpasen

De aanvang van Semana Santa begint met "Domingo de Ramos", Palmzondag ook wel Palmpasen genoemd, de laatste zondag vóór Pasen. Op Palmzondag wordt de blijde intocht van Jezus Christus in Jeruzalem gevierd. Palmzondag begint met het zegenen van de palmen en olijftakken. Na een misviering trekken de gelovigen in processie door de straten van de stad en tonen hun mooiste palmcreaties.

"Jueves Santo", Witte Donderdag
 

Op Witte Donderdag wordt Het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn apostelen herdacht.
De term "Witte Donderdag" verwijst naar de gewoonte om alle kruisbeelden en andere beelden met een wit kleed te bedekken, om na de mis met een paars kleed bedekt te worden. Tijdens de dienst van Witte Donderdag worden de voeten van 12 gelovigen door de priester gewassen. Tijdens het Gloria luiden de klokken onophoudelijk waarna deze niet meer gebruikt worden tot Pasen. De volkse traditie wil immers dat zij die dag even naar Rome vliegen om er de paaseieren te halen. In veel dorpen en steden volgt na de viering een processie waarbij de beelden worden afgedekt met paarse doeken. Alles gaat rouwen.

"Viernes Santo", Goede Vrijdag
 

Op Goede Vrijdag herdenken de christenen de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem. Jezus stierf volgens de Bijbel door de kruisdood, nadat hij door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus hiertoe was veroordeeld.
Goede Vrijdag en Stille Zaterdag zijn de enige twee dagen van het jaar waarop er geen Misviering is. Op Goede Vrijdag gaan de belangrijkste processies door de straten waarbij op Paso's (draagplatformen) beelden worden gedragen die taferelen uit het lijdensverhaal uitbeelden. De dames dragen nu een zwarte Mantilla. De boetelingen, vaak met puntmutsen en masker om onbekend te blijven, delen snoepgoed uit aan de kinderen. Deze processies starten meestal 's avonds en gaan door tot na middernacht. Muziekkorpsen begeleiden alle processies met gepaste muziek. Op de ochtend van paaszaterdag worden witte duiven vrijgelaten om de vrede te verkondigen.

"Sábado Santo", Stille Zaterdag

Paaszaterdag of Stille Zaterdag is de zaterdag voor Pasen en de laatste dag van de vastentijd. Deze zaterdag wordt ook wel Stille Zaterdag genoemd, omdat op die dag de klokken niet luiden tot aan de Paaswake. Op deze dag herdenkt men de tijd dat het dode lichaam van Jezus Christus in het graf lag. In de Katholieke Kerk wordt op Stille Zaterdag net als op Goede Vrijdag de Eucharistie niet gevierd. De kerken zijn sober ingericht, zonder versieringen. Ook de klokken luiden niet op die dag. De volkse traditie wil immers dat zij die dag even naar Rome vliegen om er de paaseieren te halen.
Op de ochtend van paaszaterdag worden witte duiven vrijgelaten om de vrede te verkondigen.

"Pascua", "Domingo de Pascua", "Domingo de Gloria", Pasen
In de christelijke traditie is Pasen, of ook wel het paasfeest, het belangrijkste liturgische feest. Met Pasen vieren zij de opstanding van Jezus uit de dood, ook wel de verrijzenis genoemd.
's Morgens komen de processie weer op gang en dan is het beeld van Maria gesluierd. De dames dragen nu een witte Mantilla. Op het hoogtepunt van de processie wordt een trap geplaatst voor het beeld en wordt de sluier van Maria weggenomen. Dit gaat  gepaard met veel gejuich van de bevolking.