30 september 2013

Churros, een Spaanse lekkernij


Sommigen zeggen dat de churros zijn ontstaan in Catalonië in de vroege negentiende eeuw, anderen zeggen dan weer dat het de Arabieren zijn die de churros naar Spanje hebben gebracht. Anderen denken dat de herders in de bergen de churros hebben uitgevonden. In ieder geval is er geen officiële versie over de oorsprong van de churros. Zelfs de Provinciale Vereniging van Churros in Madrid, die het onderwerp heeft onderzocht, is er niet in geslaagd om licht te werpen op deze zaak.

Volgens de legende zou de Spaanse churro een lange geschiedenis achter de rug hebben. Het ontstaan van de churros zou niet te vinden zijn in Spanje maar wel in China waar de Spaanse en Portugese handelaren voor het eerst proefde van de "youtiao", vertaald als "in olie gebakken duivel" een lange goudbruin gefrituurde en gezouten deegstrook, gegeten in China en in andere Oost-en Zuidoost-Aziatische landen. Youtiao worden normaal bij het ontbijt gegeten als bijgerecht bij rijst of sojamelk.
De Spaanse lekkernij werd geboren toen de Portugezen dit gerecht op het Iberisch schiereiland introduceerde. In plaats van zout voegde ze suiker toe aan de deeg en introduceerde de inmiddels bekende vorm van een ster om de churro een goed krokant jasje te geven.

De Spaanse herders gaven het gerecht de naam Churro, genoemd naar de Churro schapen , want het gerecht leek op de hoorns van deze schapen die hoog in de bergen leefden. Het maken van churros als gerecht was voor de herders een goede oplossing voor hun dagelijkse maaltijden, ze hadden enkel een pan olie nodig om een maaltijd te bereiden.



Churros zelf maken;

Ingrediënten
225 ml water
20 gram boter
125 gram bloem
1 ei
1 mespunt bakpoeder.
Poedersuiker .
Olie om in te bakken.

Bereidingswijze
Doe het water en boter of margarine in een pannetje en breng het aan de kook. Neem het pannetje van het vuur. Zeef de bloem en voeg dit in een keer toe aan de hete vloeistof. Roer tot een gladde deegbal ontstaat. Zet het pannetje op het vuur en verhit al roerende het deeg ongeveer een minuut karameliseren. Schep het deeg over in een mengkom. Meng het ei door het deeg met een mixer op de hoogstand. Roer tot slot het bakpoeder door het afgekoelde deeg.
Verwarm de friteuse tot 180 °C. Vul een spuitzak met het deeg. Vorm repen van 12 cm, snijd ze af met een mes en laat ze direct in vet glijden. Bak de Churros goudbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer ze met de lauwwarme, dikke chocoladesaus.

Overname van dit artikel is toegestaan mits bronvermelding: "http://hondon-nieves.blogspot.com.es/"

26 september 2013

Activiteiten Werelddag van het toerisme in Elche van 27 tot 29 september 2013


Ter gelegenheid  van de Werelddag van het toerisme heeft de stad Elche een reeks van activiteiten georganiseerd die zullen plaatsvinden op 27 , 28 en 29 september.

Vrijdag 27 september

Open dag bij de musea : Museum voor Archeologie en Geschiedenis van Elche , Festa Museum , Arabische baden , Palm Museum , Museum van Hedendaagse Kunst , Museum van Paleontologie, Museum Pusol en Alcudia . ( Gratis entree )
Nacht bezoek aan de toren van de basiliek van Santa Maria  van 19:00 tot 24:00 uur. Prijs: 1 Euro .
20.00 . Institutionele Act op de binnenplaats van het Palacio de Altamira .

Zaterdag 28 september
Open dag bij de musea : Museum voor Archeologie en Geschiedenis van Elche , Festa Museum , Arabische baden , Palm Museum , Museum van Hedendaagse Kunst , Museum van Paleontologie, Museum Pusol en Alcudia . ( Gratis entree )
10u30 tot 13u30 . Workshops en spelletjes voor gezinnen en kinderen. op het Plaza del Centro de Congresos
11.00 . Bezoek aan het palmenpark waar uitleg gegeven zal worden over het irrigatiesysteem . Vertrek vanaf het bezoekerscentrum in het Parque Municipal
12.00 . Programma "Gente Viajera" Esther Eiros.  Centro de Congresos "Ciutat d'Elx"

Zondag 29 september
Open dag bij de musea : Museum voor Archeologie en Geschiedenis van Elche , Festa Museum , Arabische baden , Palm Museum , Museum van Hedendaagse Kunst , Museum van Paleontologie, Museum Pusol en Alcudia . ( Gratis entree )

Water Route: Vertrek aan het VVV-kantoor om 10.00 en 12.00 uur .

Water route: Hydraulische Erfgoed .
Motores de "Sivaes" de la Sociedad Riegos El Progreso Vertrek met autobus vanaf het Mahe (Museo Arqueológico y de Historia de Elche) om 09.30 en 12.30 uur.

Water route: fietsen langs de rivierbedding van de Vinalopó . Vertrek vanaf het Centro de Visitantes (bezoekerscentrum) om 09.00 uur .

Alle activiteiten zijn gratis . Voor routes verplicht inschrijven bij het ​​Bureau van Toerisme , via telefoon 966658196 of via mail info@visitelche.com


25 september 2013

Andrew Costafreda Montoliu, de uitvinder van de Spaanse "Donut"

Wist je dat de naam "Donut" Spaans is?

Andrew Costafreda Montoliu (Alfarràs, Segriá, 1909-1998) was een Catalaanse zakenman. Hij behoorde tot een familie van molenaars. Hij werd wees in 1914 toen zijn vader stierf door elektrocutie in een bloemmolen. Zijn moeder ging werken als dienstmeisje in Lleida en hij begon te werken bij een bloemmolen in 1921. In 1928 verhuisde hij naar Barcelona, waar hij  met zijn moeder en zus een bakkerij opende. Door de jaren heen gingen de zaken goed en in 1952 richtte hij de firma Costafreda Sugarline op,een firma welke additieven voor brood produceert.

In 1962, tijdens een reis naar de Verenigde Staten, ontdekte Costafreda de populariteit van Amerikaanse
"Doughnut". Terug in Spanje richtte Costafreda de "Donut Corporation" op en startte de productie met de naam Donuts. Het gebruik van de naam Donuts heeft geleid tot een aantal rechtszaken. Costafreda richtte 1962, samen met de familie Rivera, en met een startkapitaal van 2.400 eveneens het bedrijf Panrico (Panificio Costafreda Rivera) op voor het vervaardigen van Donuts.

In 1970 bereikte de Panrico Group het marktleiderschap met de lancering van producten donettesen Bollycao In 1978 installeerde Costafreda de eerste fabriek in Madrid, om de groeiende markt van donuts te bevoorraden onder het merk Panrico. De firma opende in 1984 een bedrijf in Portugal, in de steden Porto en Sintra, en in 1997 in China. In 1997 ontving hij het "Creu de Sant Jordi". Costafreda stierf in 1998.



 
Met Panrico gaat het thans niet zo best. Zie het artikel heden, 26 september 2013, in El Pais. Meer dan 1500 banen staan op de tocht: 

24 september 2013

Camp d'Elx Fireta, landbouwevenement in Elche op 4,5 en 6 oktober 2013

De derde editie van de Camp d'Elx Fireta zal plaatsvinden op 4, 5 en 6 oktober 2013, aan de Paseo de la Estación in Elche.

Op deze Fireta zullen een groot aantal exposanten het publiek een breed scala aan producten aanbieden van Camp d'Elx, het landbouwgebied rond Elche. Op de Fireta zal er ruimte zijn voor bedrijven van agrarische machines, vee en stallen, kwekerijen, recycling bedrijven, producenten van granaatappels, agro-processen, handvaardigheden, kruiden, producenten van biologische en geïntegreerde landbouw. Installatie systemen voor waterzuivering, loodsen, molens, distilleerderijen, kwekerijen, traditionele ovens ...

Ook het voedsel verkregen uit de landbouw en de dieren nemen een centrale plaats op de Firato in. Er zijn activiteiten zoals het beklimmen van de palmbomen, verwerken van de witte palm, bereiden van traditionele gerechten, wedstrijd granaatappel schillen. Eveneens optredens, rondalles, traditionele dansen, parades, muziekgroepen...

Link naar de Facebooksite klik HIER
 
Openingsuren:
Vrijdag 4 oktober
Van 16:00 tot 23:00 uur

Zaterdag 5 oktober
Van 10:00 tot 23:00 uur

Zondag 6 oktober
Van 10:00 tot 21:00 uur

23 september 2013

Novelda, Jorge Juan y Santacilia, leven en werk van 27 sept tot 20 december 2013


Van 27 september tot 20 december 2013 loopt is het Casa Museo Modernista in Novelda (meer info over het museum klik HIER) een tentoonstelling over het leven en werk van Jorge Juan y Santacilia. Hij is geboren in Novelda op 5 januari 1713 en gestorven in Madrid op 21 juni 1773. Hij was een wiskundige, wetenschapper en marineofficier. 
 Jorge Juan werd geboren op het landgoed El Fondonet, eigendom van zijn grootvader don Cipriano Juan Vergarain in Novelda. Zijn vader was don Bernardo Juan y Canicia die afstamde van de graven van Peñalba en zijn moeder was doña Violante Santacilia y Soler de Cornellá, die stamde uit een prominente familie van landeigenaren in Elche.

Toen Juan drie jaar oud was, stierf zijn vader, waarna hij werd opgevoed door de jezuïeten in Alicante. Zijn oom don Antonio Juan, een kanunnik, nam de zorg over de jonge Juan op zich. Later werd zijn opleiding verzorgd door een andere oom, don Cipriano Juan, een ridder in de Maltezer Orde. Deze zond hem naar Zaragoza.

Op zijn twaalfde werd hij naar Malta gezonden om gewijd te worden in de Maltezer Orde. Het jaar daarop werd hij page van grootmeester don Antonio Manuel de Villena, die hem de titel commandeur van Aliaga in Aragon gaf toen hij veertien was. Hij werd al snel ridder in de Maltezer orde, wat een levenslang celibaat inhield.

In 1729, hij was toen zestien, keerde hij terug naar Spanje en meldde zich aan bij de Real Compañía de Guardias Marinas, de koninklijke compagnie voor adelborsten, het instituut waar marineofficieren opgeleid werden. Hier werd hij in 1730 aangenomen en studeerde hij vakken als meetkunde, goniometrie, astronomie, navigatie, hydrografie en cartografie. Hij voltooide ook de opleiding geesteswetenschappen met lessen in tekenen, muziek en dans. Hij was een uitmuntende student en werd door zijn medestudenten Euclides genoemd. Hij voltooide zijn studie in 1734, waarna hij op tweeëntwintigjarige leeftijd het commando over een korvet kreeg en deelnam aan de expeditie tegen Oran en de Slag bij Bitonto.
Loopbaan

In 1734 vroeg koning Filips V Jorge Juan en Antonio de Ulloa om deel te nemen aan de Franse geodetische missie die door de Académie des Sciences werd georganiseerd. Tijdens de missie moest de lengte van een breedtegraad worden gemeten bij de evenaar om de vorm van de Aarde te bepalen. Omdat Afrika nog grotendeels onontdekt was en de afstand tussen de Aziatische eilanden problematisch was, hadden de Fransen gekozen voor Zuid-Amerika. De Andes in het Spaanse Onderkoninkrijk Peru leek ideaal voor de missie. De Spanjaarden stemden toe, op voorwaarde dat er Spaanse waarnemers meegingen. Op 26 mei 1735 verlieten Santacilia en Ulloa Cádiz in gezelschap van José Antonio de Mendoza, de markies van Villagarcía, die net was aangesteld als onderkoning van Peru. Santacilia bevond zich aan boord van de Conquistador en Ulloa op de Incendio.
Men reisde naar Quito in het huidige Ecuador en na negen jaar van intensieve studie kon men vaststellen dat de Aarde een oblate sferoïde is, in tegenstelling tot wat de metingen van Cassini suggereerden. Hiermee kwam een einde aan de controverse tussen het beeld van Isaac Newton en René Descartes over de vorm van de Aarde. Santacilia maakte naast hoekmeting ook gebruik van een barometer om de hoogte van de bergen van de Andes te meten.

Casa Modrnista Novelda

Naast de metingen voor het geodetisch onderzoek bestudeerde Santacilia ook de politieke en sociale situatie in Peru. Samen met Ulloa schreef hij twee verslagen over de missie. Het eerste was een openbaar verslag, waardoor Europa kennis kon maken met het tot dan toe vrijwel onbekende Peru. Het tweede verslag was slechts bedoeld voor de Spaanse overheid en beschreef de corruptie en hardheid van het bestuur in het onderkoninkrijk. Na zijn terugkeer in Spanje werd Santacilia door Ferdinand VI tot kapitein gepromoveerd.


De markies van Ensenada stuurde Santacilia in 1749 naar Engeland om daar in het geheim nieuwe scheepsbouwtechnieken en bewapening te bestuderen. Hij reisde onder de naam Josues en bracht uiteindelijk Engelse scheepsbouwers mee terug naar Spanje, waaronder Matthew Mullan en Richard Rooth. Een aantal van deze schepen zou gebruikt worden tegen de Engelsen in de Slag bij Trafalgar. Na zijn terugkeer in Spanje in 1750 werd hij aangesteld als hoofd van de scheepsbouw en moderniseerde de scheepswerven.

In 1757 richtte hij de Observatorio Astronómico Nacional de España op, het Spaanse nationale observatorium.

Hij stierf in Madrid in 1773 op zestigjarige leeftijd en werd begraven in de kerk van San Martín.
(Bron wikipedia)

21 september 2013

Oorsprong van de 'Moros y cristianos' feesten in Spanje


De naam 'Moros', in het Nederlands 'Moren', komt vermoedelijk van het Latijnse woord 'Mauri', die de Romeinen gaven aan Berbers uit het oude koninkrijk Mauretanië, niet te verwarren met het huidige Mauretanië, dat meer in het westen van Afrika ligt. De Byzantijnse historicus Procopius omschreef de Moren in de zesde eeuw als mensen met een zwarte huid, die Carthago en Numidië; tegenwoordig delen van Tunesië en Algerije, bevolkten. Voor de vroege christenen in Europa waren de Moren volgens beschrijvingen en verhalen een donker gekleurd Afrikaans volk.
In 711 vielen de troepen uit Afrika onder de leiding van Tarik ibn Zijad Spanje binnen. Vanaf dat moment wisten ze in zeer korte tijd grote delen van het iberische schiereiland te veroveren. Ze werden de 'Moren' genoemd. Rond 800 begon de 'Reconquista', de herovering vanuit het noordelijke Asturië, het enige gebied wat de gevluchte christenen konden behouden. Vanaf dat moment werden de Moren langzaamaan teruggedrongen. (in 1150 in Lerida in 1426 in Murcia en in 1463 Jaen) In 1492 wisten de katholieke koningen van Castillië en Aragón het laatste Moorse bolwerk, het Alambra in Granada, in te nemen en de Islam uit Spanje te verdrijven. Vele Moren bleven in Spanje wonen en werden gedwongen zich te bekeren tot het christendom.
De 'Moros y cristianos' feesten, die de 'Reconquista' herdenken worden in vele plaatsen al eeuwen gevierd. Vanaf 1579 in Orihuela, 1586 in Valencia en Cocentaina, 1588 in Caudete, 1599 in Alicante, 1605 in Calasparra, 1614 in Jumilla, 1638 in Villena, 1668 in Alcoy. Op vele plaatsen aan de zuidkust van Spanje, vooral aan de Costa Blanca, worden deze feesten nog altijd jaarlijks gehouden. Daarbij gaat het vaak om optochten van 'christenstrijders' en 'Moorse tegenstanders'. Mooie kleding, hypnotiserende marsmuziek, wapengekletter horen daar allemaal bij. Het begint met de binnenkomst van de afzonderlijke legers en hun slavinnen en jonkvrouwen, de 'Entrada', gevolgd door een processie ter ere van de Patroonheilige van de bewuste stad of dorp, en beëindigd met een gespectaculaire slag, begeleid door veel vuurwerk en waarbij het fort of kasteel steeds door de 'cristianos' wordt heroverd.

20 september 2013

XVIII edición de la Milla Urbana in Aspe op zaterdag 28 sept. 2013

Aspe, zaterdag, 28 september de XVIII edición de la Milla Urbana Villa de Aspe, georganiseerd door Aspis Atletiek Club en gesponsord door de  gemeente Aspe.De start en finish van de loopwedstrijd met een officiële afstand van 1.609 meter, zal doorgaan in het Parque Doctor Calatayud in Aspe. Start om 18,00 uur
Inschrijvingen zijn gratis en kunnen tot een half uur voor de start.
De organisatie heeft vijf trofeeën  als prijzen per categorie, t-shirt voor alle deelnemers en geschenken

19 september 2013

V Festa del Xanxullo in Novelda op 29 september 12,00 uur



Het vijfde feest van Xanxullo zal plaatsvinden in Novelda op 29 september 2013. Een aantal deelnemers zullen strijden om de beste Xanxullo te maken. De Xanxullo is een typische gerecht uit Novelda dat meestal voor de lunch als aperitief voor de maaltijd, vergezeld van een cola of een koud biertje, geserveerd wordt. 

De wedstrijd begint om 12:00 uur in het gemeentelijk zwembad en gaan door tot 14:00. Toeschouwers kunnen de Xanxullo proeven voor 5 per portie.  .

INGREDIËNTEN:
- patatas fritas artesanas Hacendado
- 1 lata de berberechos
- 1 lata de mejillones
- 1 lata de boquerón de Málaga
- vinagretas
- aceitunas rellenas
- almendras fritas
- limón
- pimienta molida (opcional)
- palitos de cangrejo

 

Meer info over het gerecht  Xanxullo klik HIER

14 september 2013

Wijn proeven in Casa Sicilia (Novelda) op 19 september 2013

Maak kennis met de wijnen van Alicante en haar eigenaardigheden

Op donderdag 19 september om 18.00 uur  in het wijnhuis Casa Sicilia in Novelda

Verplichte reservatie  via telefoon: 965603763
Of per email naar eventos@casasicilia1707.es

* Beperkt aantal plaatsen



12 september 2013

2013 Novelda, Casa Modernista - tentoonstelling van posters, prenten en oud speelgoed.

In het Casa Modernista loopt op dit ogenblik een kleine tentoonstelling met prenten en posters van begin 1900. Beslist de moeite om eens een bezoek te brengen.

Meer info over het Casa Museo Modernista in Novelda klik HIER

Casa Modernista

Calle Mayor 24

Novelda


Bezoekuren

maandag tot donderdag van 11 tot 14 uur en van 16 tot 19 uur

vrijdag van  11 tot 14 uur en van 16 tot 18 uur

zaterdag van 11 tot 14 uur

zondag en feestdagen gesloten


Gratis inkom


CasaModernista Posters - Prenten