16 september 2016

Open dagen in de “Speeltuin van Cockie Donkers” in Hondón de las Nieves op 24 en 25 september



In het weekeinde van 24 en 25 september  2016 houdt de succesvolle Nederlandse musicienne Cockie Donkers - zij speelde meer dan dertig jaar altviool in "Het Brabants Orkest" en het "Brabants Kamerorkest" -, die fotografeert en beeldhouwt open huis in haar “Speeltuin” in La Solana, een bekend deel van de campo van Hondón de las Nieves. Zij toont daar dan haar fraaie collectie beeldhouwwerken en keramiek samen met een aantal anderen, en binnen in haar ´sala de musica´ - middelpunt van een halfwilde tuin waarvoor echtgenoot Puck Hooglugt verantwoordelijk is - een aantal indringende zwart-wit foto`s uit verre landen. Ze woont al weer ruim twaalf jaar in het Spaanse Hondón. In Nederland had ze een aantal spraakmakende tentoonstellingen. In Spanje heeft zij eerder geëxposeerd in Hondón (5x), in Alicante (universiteit), in Santa Pola en Novelda.
Puck zal op genoemde dagen ook zijn keramische producten, beelden, tonen net als een aantal anderen. Onder hen bijvoorbeeld Caron O´Rourke uit Encebres, bij wie Cockie en Puck maar ook bijvoorbeeld deelnemers Stephan Cramer en Els Feuth al geruime tijd studeren en werken. Zij is "van alle markten thuis", zoals dat heet. Haar man John zal van tijd tot tijd gitaar spelen op deze dagen vol cultuur.
Andere deelnemers aan de open deur dagen zijn:
Beeldhouwer Jan Keijsers. Voor zijn werken gebruikt hij bijna uitsluitend marmer uit de regio Alicante, zoals Rojo Alicante en Crema Marfil. Ook ligt er informatie over zijn workshops ¨beeldhouwen in marmer¨ en de marmermijn excursies.
Francy Stals-Breton is een  kunstenares met een zeer brede belangstelling. Zij schildert bloemstillevens, landschappen en figuren.
Afhankelijk van het onderwerp maakt Francy een keuze uit een van de vele technieken die zij beheerst. Zo werkt zij in olieverf en acryl op doek, in aquarel en pastel.
Wim van Nuenen is een bekend keramist. Tussen 1965 en 1970 studeerde hij aan de 'Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving' in Den Bosch, en hierna bij het 'Europees Keramisch Werkcentrum'. Sinds 1998 woont en werkt hij in Finestrat.
Els Feuth heeft haar liefde voor de natuur al tientallen jaren weergegeven in tekeningen en schilderingen. In de keramiek vond zij daar een nieuwe manier voor. De mogelijkheden om in klei te werken, in drie dimensies, waren voor haar een uitdaging. Vogels zijn haar belangrijkste inspiratiebron   voor figuratief werk. Misschien wel net zo belangrijk in haar werk zijn haar verbeeldingen  van vrouwen. Hierbij is herkenbaar haar belangstelling voor mythologie en geschiedenis, duidelijk beïnvloed door de Jugendstil.
Stephan Cramer zoekt bij het werken in klei of steen vooral het samenspel van lijn en vorm. Dat levert abstracte objecten op, maar ook, in toenemende mate, meer toegankelijk figuratief, herkenbaar, werk. Binnen de keramiek experimenteert hij graag met materialen, met soms verrassende resultaten. Els en Stephan doen tegenwoordig ook samen projecten op keramisch gebied, waarbij zij beiden vanuit de eigen belangstelling en vaardigheid werken in opmerkelijke harmonie.



Route:
Vanuit Hondón de las Nieves richting Hondón de las Frailes. Na het politiebureau eerste afslag rechts (Simola). Vanaf Hondón de los Frailes en urbanisatie na rotonde tweede asfaltweg links. Einde slingerweg, bij kruispunt links. Daarna ligt het gebied La Solana. Weg nr 11 is goed aangegeven. Weg volgen tot kruispuntje, daar links naar het laatste huis.
Coördinaten: 38°19'08.8"N 0°53'16.2"W