22 september 2016

Archeologische site van La Alcudia in Elche.



De opgravingen van L’Alcúdia (Ilici) in Elche zijn vooral bekend als de plaats waar in 1897 Dama de Elche werd gevonden, het beroemde Iberische beeld dat gezien wordt als één van de belangrijkste archeologische vondsten in Spanje.
Volgens  archeologische gegevens is de site ontstaan in de Bronstijd en kende zijn einde aan het begin van de islamisering (rond 800). Tijdens de Iberische periode was Ilici waarschijnlijk de belangrijkste stad van de regio en de invloed daarvan bereikte het centrum en het zuiden van de provincie Alicante en de grenzen van Albacete en Murcia. Uit deze periode kennen we de sculpturen als de Vrouwe van Elche (la Dama de Elche) en de Oorlogs Bust (el torso del Guerrero), en de decoratieve keramiek met de zogenaamde estilo Elche. In de Romeinse tijd werd Colonia Iulia Ilici Augusta een van de meest vooraanstaande steden in het Middellands zeegebied.
Later kwam de stad onder Visigotische heerschappij en het werd helemaal verlaten tijdens de periode van de Moorse bezetting.
Sinds Ilici werd verlaten in de 8e eeuw vertoont de site sporen van vernielingen en plunderingen.
Archeologische werkzaamheden werden eeuwenlang uitgevoerd op niet continue basis. Het grootste deel van de 20e eeuw behoorde de site toe aan de familie Ramos. In 1996 begon een nieuwe periode, met de oprichting van de Alcudia Universitaire Stichting voor het Oudheidkundig Onderzoek (Fundación Universitaria de Investigación Arqueológica L'Alcúdia). De universiteit van Alicante, de stad Elche, de Diputación Provincial van Alicante en de Generalitat Valenciana nemen deel aan het onderzoek.
Het archeologisch materiaal wordt vooral bewaard in het Monografische Museum gevestigd in de site. Enkele interessante stukken zijn in het MAHE (het Archeologisch Museum in Elche) en in het Nationaal Archeologisch Museum in Madrid.
Bovenkant formulier
Voor je bezoek aan de site kan je in het bezoekerscentrum een video bekijken "La Alcudia, Licht voor Ilici» (20 minuten) welke de site toont en plaatst in de verschillende historische perspectieven. 
Tijdens je wandeling door de site kom je achtereenvolgens langs thermale baden uit de eerste eeuw, een groepje Iberische huizen uit de tweede eeuw voor Christus en resten van een Romeins rioleringsstelsel en een paar Romeinse villa’s.
Tijdens de opgravingen werden onder de resten van de Romeinse villa’s een heel stel vazen uit de Iberische periode gevonden. De meeste daarvan worden nu tentoongesteld in het museum op de site.
Vlakbij het museum ziet u een opgravingsterrein dat wordt beschouwd als het forum van Ilici.
Na het bezoek aan het museum komt u langs een waterreservoir waarin een marmeren beeld werd ge­vonden. Het beeld bevindt zich in het MAHE, het archeologisch museum van Elche.
Vervolgens komt u bij de resten van een badhuis. Op de uiterste hoek van het terrein is een klein huisje opgebouwd. Dit is de plaats waar in 1897  de Dama de Elche werd gevonden. De buste, die helemaal intact was, was beschermd door een muurtje dat er omheen was gezet. Nadien komt u nog langs de resten van een christelijke kerk uit de Visigotische tijd met een mozaïekvloer en een ernaast gelegen Iberi­sche tempel. Deze tempel is een reconstructie.

Openingsuren L´’Alcúdia
Dinsdag tot en met zaterdag: 10 tot 20u.
Zaterdag: van oktober tot maart van 10 tot 17u. Zon- en feestdagen: 10 tot 15u.
gesloten op maandag.

Inkom,
entreeprijs of toegangsprijs: € 5,
gepensioneerden, studenten en kinderen: € 2

Ligging:
L’Alcúdia ligt aan de CV-855 van Elche naar Dolores. Na 1 km ziet u links het bord L’Alcúdia, dat u naar een smal weggetje leidt en even later naar de oprit van het opgravingsterrein.
GPS: 38°14'20.7"N 0°41'46.3"W

Telefoon:



2016 La Alcudia