7 augustus 2016

Elche - Nit de l’Albà Spervuur van kleur en geluid in de nacht van 13 augustus.

In de nacht zaterdag 13 augustus 2016 vieren de inwoners van Elche “La Noche de la Alborada” of in het Valenciaans  “Nit de l'Alba”, dit  is een van de feesten waar de inwoners van Elche gretig naar uit kijken. Honderden vuurwerkpijlen verlichten de hemel in een spervuur ​​van kleur en geluid. Dit feest, waarvan de oorsprong teruggaat tot de Middeleeuwen, is ontstaan toen families een vuurwerkpijl afschoten voor elk van hun kinderen ter ere van de Maagd Maria. Vandaag is deze traditie een gecoördineerd en georganiseerd vuurwerkspektakel waar duizenden vuurwerkpijlen worden afgevuurd vanuit verschillende punten van de stad. Naast dit georganiseerd vuurwerkspektakel vuren ook de stedelingen spontaan hun eigen vuurwerk af.
De kleurrijke storm van raketten en vuurwerk begint om 23:00 uur en gaat onverminderd door tot een paar minuten voor middernacht. 390 palmbomen en 63.500 raketten gaan dit jaar de lucht in, een totaal van bijna 3500 kilo vuurwerk, meldde Fernando Ferrández, die verantwoordelijk is voor Ferrández pyrotechniek. Om iets voor 24 uur stopt plotseling alle vuurwerk in de stad en de lichten worden uitgeschakeld. De mensen van Elche zwijgen terwijl ze luisteren naar "El Gloria", het belangrijkste fragment uit het lyrisch drama “Misteri d'Elx”. Klokslag middernacht wordt de duisternis over de stad schitterend verlicht door een enorme witte steruitbarsting, “la Palmera de la Virgen”, die vrijkomt uit de Basilica de Santa María.
Zodra het magische moment voorbij is, worden de stadslichten terug aangestoken en op de toren van de Basiliek verschijnt “Virgen de fuego” waarna alle inwoners van de stad vanaf hun balkons en daken  het beroemde Habanera "Aroma's Elche" uit volle borst meezingen.
Het traditioneel einde van het feest is het eten van watermeloen.
Sommige mensen verlengen het feest door tot in de kleine uurtjes raketten en vuurpijlen af ​​te vuren. De durvers nemen deel aan de  traditionele "guerra de carretillas", dit gebeuren vindt plaats in de speciaal aangewezen gebieden in het centrum van de stad, een evenement aanbevolen voor alleen de meest geharde vuurwerk liefhebbers.
Elk jaar belanden een aantal inwoners in de lokale ziekenhuizen met brandwonden als gevolg van het onkundig omgaan met vuurwerk. Enkele jaren geleden is de “Palmera de la Virgen” op de toren enkele minuten voor middernacht ontploft met zwaargewonde en zelfs doden tot gevolg.
Bekijk het vuurwerk buiten de stad of langs de boorden van de rivier, in de stad hoor je alleen het knallen van het vuurwerk. Veel Spanjaarden zitten buiten de stad met stoeltjes en tafeltjes met een hapje en drankje, al uren te wachten voor het spektakel begint.

Wim Kuyps
Artikel verschenen in de Costakrant 02-23