24 juli 2016

Correfocs, een duivelse nacht.

Zwaar tromgeroffel kondigt de komst van de correfocs of correfuegos aan. Gehoornde duivels, gewapend met draaiende wielen vol vuurwerk, vuurkarren en vlammenwerpers dansen en rennen als een ongeordende bende door de straten van het dorp of stad. Het is een luidruchtig en spectaculair gebeuren, duister en dreigend. 
Een correfoc is van oorsprong een Valenciaans folkloristische feest dat letterlijk "vuurloop" betekent. Het is een van de meest opmerkelijke evenementen in de Catalaanse en Valenciaanse cultuur. De correfoc vindt vooral plaats tijdens dorpsfeesten, waar groepen verkleed als duivels, de “colles de diables“, met vuurwerk langs
toeschouwers rennen en dansen op het ritme van luide muziek. Stoere jongeren proberen mee te lopen onder het spetterende vuurwerk. Tijdens het einde van hun duivelse tocht wordt meestal, op luidruchtige muziek, vuurwerk ontstoken.
De traditie vond haar oorsprong waarschijnlijk in de Middeleeuwen. Het is echter pas sinds de 20e eeuw dat de correfocs zich op deze manier uiten. De naam Correfocs is pas in 1977 ontstaan. Gedurende de jaren ‘80 en ‘90 werden de correfocs steeds populairder en hebben ze zich over het hele Spaanse grondgebied verspreid. In grote steden is het evenement tegenwoordig een waar spektakel geworden.
Wil je het eens meemaken kom dan op maandag 25 juli 2016 na middernacht naar Novelda of zaterdag 6 augustus 2016 tegen middernacht naar Hondón de las Nieves, op 20 augustus om middernacht in Aspe. Een fantastisch spektakel staat je te wachten maar doe niet je beste kleren aan…
(artikel verschenen in de Costakant nr 22 Wim Kuyps)