24 augustus 2015

Vuelta 2015 - Ronde van Spanje in deze regio.


Zaterdag 29 augustus 2015
etappe 8: Puebla de Don Fadrique – Murcia

Vlak na de start verlaat het peloton voor het eerst deze Vuelta Andalusië. De volgende regio die wordt aangedaan is Murcia. Na binnenkomst van de provincie gaat de weg bijna alleen maar naar beneden. De start is op 1.240 meter hoogte, de finish op slechts 45 meter. Onderweg worden groene heuvels afgewisseld met kale vlaktes. De grootste vijand is deze dag niet het parcours maar de hitte. In Murcia kan het in augustus makkelijk 40 graden worden. Drinken, drinken, drinken luidt het devies deze dag.
Na 139 kilometer koers komen de renners voor het eerst door de stad Murcia. Even verderop wacht de eerste beklimming van de Alto de la Cresta del Gallo op hen. Een klimmetje van de 3e categorie: 5,5 kilometer klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3%. Daarna volgt een technische afdaling.
Vanuit de vruchtbare vlakte gaat de weg vanuit Los Garres omhoog. De top ligt na 150 kilometer koers. Niet lang na de afdaling duikt de Alto de la Cresta del Gallo voor de tweede keer op in het parcours. Eenmaal boven moeten de renners nog 17 kilometer fietsen tot aan de finish in Murcia.

In de straten van Murcia wordt bekend wie de opvolger van Thor Hushovd wordt. De sterke Noor versloeg in 2010 Daniele Benatti en Grega Bole in een machtige sprint. Ook toen was het een sprint van een uitgedund peloton.

De etappe begint om 13:13 en de finish wordt rond 17:40 verwacht.




Zondag 30 augustus 2015
etappe 9: Torrevieja – Cumbre del Sol

Vertrekplaats Torrevieja ligt aan de Costa Blanca en heeft zo’n 100.000 inwoners. In de zomermaanden verdubbelt dit als toeristen het stadje overspoelen. Veel van hen zijn Spanjaarden, Torrevieja wordt ook wel La Playa de Madrid genoemd.

Na een inlandse slinger via Alicante bereiken de renners weer de kust. Ze doorkruisen Benidorm en de rit voert verder naar Calpe, al jaren de plek waar nogal wat profteams, zoals Etixx-QuickStep, de tenten voor hun wintertrainingskamp opslaan.
Op wat pukkeltjes na mag het klimmen onderweg geen naam hebben. Na 126,4 kilometer koers zijn de renners voor het eerst op de Cumbre del Sol. Over secties met maxima van 18% klimmen ze naar 350 meter op deze 2e categorie bult. In de finale wacht hij nogmaals, alleen stopt de bestijging dan niet op die hoogte, maar gaat het verder tot 415 meter. De categorisering stijgt dan ook met één graadje, en terecht, want de laatste kilometer stijgt gemiddeld met 10% en die steilste strook van 19% zit dan halverwege. Gemiddeld doet de 4,1 kilometer lange slotklim 8,8%.

Tijden
De etappe begint om 13:34 en de finish wordt rond 17:40 verwacht.




Bron:

http://www.touretappe.nl/vuelta-2015-parcours/etappe-8-route-spanje-2015/